Dne 2.7.2024 bude od 12:00h nedostupná naše telefonní linka. Prosíme, využijte jiné komunikační kanály. Děkujeme za pochopení.

Elektronické autorizační razítko ČKAIT

V souvislosti s platnou legislativou je nutné projektovou dokumentaci odesílat od 1.7.2024 na příslušné stavební úřady ve "formátu" PDF/A-3b a včetně tzv. elektronického autorizačního razítka a kvalikovaného časového razítka.

V tomto článku uvádíme důležité informace pro členy ČKAIT, které by jim měly pomoci vybrat správnou aplikaci pro vytvoření archivačního PDF (PDF/A-3b) a pro přidání elektronického autorizačního razítka.

 

Níže najdou členové ČKAIT různé nákupní scénáře, kterou mohou nastat:

1. Potřebuji aplikaci pro uložení do PDF/A-3b + přidání el. autorizačního razítka do PDF jednotlivě

Tento scénář je vhodný pro členy ČKAIT, kteří chtějí přidávat el. autorizační razítko do PDF dokumentů jednotlivě - po jednom dokumentu.

Vhodným produktem je:

PDF-XChange Editor Plus

 

2. Potřebuji aplikaci pro dávkovou konverzi PDF do PDF/A-3b + dávkové podepsání s časovým razítkem

Tento scénář je vhodný pro členy ČKAIT, kteří chtějí přidávat el. autorizační razítko do PDF dokumentů dávkově tj. hromadně v jednom kroku na předem určené místo.

Vhodnými produkty pro tento scénář jsou:

PDF-XChange PRO

PDF-Tools

 


 

Jak si připravit razítko a podpis pro použití v PDF dokumentech (i pro laiky)

Níže najdete velmi kvalitně zpracovaný video tutoriál od pana Ing. Michala Majera z ČKAIT k vytvoření grafické podoby autorizačního razítka a podpisu.

 

Hromadný převod PDF souborů do "formátu" PDF/A-3b pomocí PDF-Tools (PDF-XChange PRO)

Níže najdete velmi kvalitně zpracovaný video tutoriál od pana Ing. Michala Majera z ČKAIT k dávkové konverzi PDF do PDF/A-3b.

 

Hromadné podepsání pdf dokumentů vč. kvalifikovaného časového razítka

Níže najdete velmi kvalitně zpracovaný video tutoriál od pana Ing. Michala Majera z ČKAIT k hromadnému přidání autorizačního razítka a podpisu včetně kvalifikovaného časového razítka.

 

Jak postupovat při konverzi do PDF/A-3b s el. autorizačním razítkem - jednotlivě?

Ad1   Otevřete v PDF-XChange Editoru Plus požadovaný soubor PDF a to nejčastěji volbou z menu Soubor > Otevřít.     

Ad2   Následně podle postupu v online nápovědě uložíte otevřený PDF dokument do PDF/A-3b. V dialogovém okně Konverze do PDF/A vyberte specifikaci PDF/A-3b.

Ad3   Zbývá už jen přidat elektronické autorizační razítko do PDF/A-3b dokumentu.

  • To přidáte volbou na kartě Ochrana > Podpis na více místech.
  • Před přidáním elektronického autorizačního razítka je třeba mít nainstalovaný podpisový certifikát a přístupové údaje pro přidání kvalifikovaného časové razítka (URL, uživatelské jméno a heslo).
  • Tyto údaje získate od příslušné certifikační autority (I.CA, PostSignum, eIdentity).

Ad4   Polohu autorizačního razítka na stránce můžete nastavit podle svých preferencí viz obrázek níže. Velikost autorizačního razítka je v našem případě 38x38mm.

Elektronické autorizační razítko bude přidáno na Aktuální stránku (1) viz sekce 3. Umístění podpisu.

 

  

Ad6   Stisknutím tlačítka OK budete vyzváni k uložení podepsaného PDF/A-3b dokumentu. Tím je proces přidání elektronického autorizačního razítka dokončen. 

Zpět do obchodu