Jak vyřešit problémy s konverzí PDF z BricsCADu do PDF/A-3b?

V souvislosti s podáním na portál stavebníka a s tím související elektronická podání v archivační verzi formátu PDF/A-3b se množí některé dotazy a objevují některé nejasnosti.

Níže najdou uživatelé odpovědi na některé dotazy, které se týkají archivační verze formátu PDF/A.

 

V PDF-XChange Editoru a PDF-Tools nemohu svůj výkres z BricsCADu převést do PDF/A-3b. V bezplatném PDF Creator to lze udělat bez problémů.

Tento dotaz jsme zaznamenali asi 4x během posledních 14 dnů a uživatele jsme požádali o zaslání jejich výkresu ve formátu PDF a současně o zaslání PDF/A-3b dokumentu vytvořeného v PDF Creatoru.

  • Po analýze bylo zjištěno, že výkres obsahuje chyby a to konkrétně písmo neobsahuje glyfy. Proto náš PDF-XChange Editor nepřevedl výkres ve formátu PDF do PDF/A-3b. Výsledkem by totiž byl PDF/A-3b dokument, který by nebyl ve shodě s normou ISO 19005.
  • Současně bylo zjištěno, že PDF/A-3b dokument vytvořený v PDF Creatoru neprošel validátorem a NENÍ ve shodě s normou ISO 19005
  • Netvrdíme, že PDF Creator vytváří PDF/A-3b dokumenty, které nejsou ve shodě s normou ISO 19005, ale nabádáme uživatele, aby si PDF/A dokumenty ověřovali na validátoru.

Aplikace PDF-XChange nemá zatím validátor PDF/A, ale uživatelé mohou využít on-line Validátor PDF/A od Národního archívu ČR, který je k dispozici na této webové stránce:

https://digi.nacr.cz/validatorPDF/

 

Řešení problému

V tomto případě je jediným řešením přetisk PDF dokumentu do PDF/A-3b pomocí virtuální tiskárny PDF-XChange Standard Printer, která je součástí aplikací PDF-XChange PRO a PDF-XChange Standard.

Případně je možné pro tisk do PDF/A-3b z CAD aplikací využít virtuální tiskárnu PDF-XChange Standard Printer.

 

 

Jak mohu ověřit, zda je PDF/A dokument ve shodě s normou ISO 19005?

Pro ověření shody PDF/A dokumentů mohou uživatelé využít on-line Validátor PDF/A od Národního archívu ČR, který je dostupný na webové stránce:

https://digi.nacr.cz/validatorPDF/

 

Zpět do obchodu